Check de settings tempMode of zet de Tempmode checker in de index uit!
USP Uniek verkoopvoorstel 10%
269 woorden
2 minuten leestijd

Dalton nieuws

Sinds vorig schooljaar doen wij in alle klassen regelmatig ‘Dalton-experimenten’: we proberen iets nieuws uit op het gebied van Dalton. Na een bepaalde periode evalueren we dit experiment met elkaar. De elementen die goed werken en die we willen behouden, leggen we dan vast in afspraken.

Vorig schooljaar is er in groep 3 tot en met 8 gewerkt  met ‘flexibele werkplekken’. Hierbij kiezen de kinderen tijdens taakwerktijd zelf waar en eventueel met wie ze aan hun taakwerk gaan werken. Dit experiment bleek geslaagd en we hebben besloten om van het werken met flexibele werkplekken een vaste afspraak te maken.

In groep 1 en 2 hebben we uitgeprobeerd hoe we een hulpvraag van een kind kunnen terugleggen bij het kind. Hoe logisch is het om als leerkracht aan een kind, dat bij je komt met een (hulp)vraag, meteen een oplossing te geven of te helpen.Het is echter veel meer ‘Dalton’ om een kind eerst zelf te laten nadenken hoe het een probleem op kan lossen. Zo wordt een kind meer zelfstandig en krijgt het meer zelfvertrouwen! Ook deze proef is geslaagd en deze afspraak is eveneens vastgelegd.

In de eerste helft van dit schooljaar werken we o.a. met nieuwe formulieren waar het taakwerk op vermeld staat. Bij de kleutergroepen wordt er gekeken hoe er meer aandacht besteed kan worden aan het oefenen van executieve vaardigheden en is er gestart met een boekenbeurt.
De kinderen krijgen een boekentas mee naar huis en nemen vanuit thuis een boek mee. In de klas ‘leest’ het kind het boek voor. De evaluatie van deze nieuwe werkmethoden, delen wij vanzelfsprekend met u in de maandinfo.